V Poprade slávnostne otvorili festival MEMA 2009

03.11.2009 Poprad

Poprad 3. novembra (TASR) - Stredoeurópsku hudobnú akadémiu 2009 (MEMA 2009) dnes večer v slávnostne otvorili v Poprade. Otvárací koncert, ktorý sa odohrával v zrekonštruovanej Tatranskej galérii, bol prehliadkou barokovej ...
Tanečné predstavenie baletnej divy Nely Danko a majstra Igora Žukova sprevádzala baroková hudba v podaní umelcov z Musica Aeterna pod vedením Petra Zajíčka (Slovensko), Rakúšan Reinhard Czasch hral na dobovej priečnej flaute a hudobným nástrojom jeho krajana Andreasa Helma bol barokový hoboj.
Slávnostne tiež otvorili výstavu pod názvom Pozvanie k tancu, ktorá mapuje fenomén tanečnej kultúry v období 17. a 18. storočia prostredníctvom výtvarných diel. Výstava tiež priamo nadväzuje na hudobné a tanečné časti Akadémie MEMA a jej kurátorkou je Andrea Rousová.
Hudobné zastúpenie podľa slov koordinátorky projektu Anny Hrindovej, budú mať hudobníci z celej Európy, z rakúskeho konzervatória, špecialisti z Talianska, Nemecka, Českej republiky, zo Slovenska je rezidenčný súbor Muscia Aeterna. Svoje umenie predstaví aj Pražská komorná filharmónia.
\"Hudbu sme volili tak, že je určená ako pre špecialistov, tak pre umenia chtivé publikum a taktiež pre širokú verejnosť. Je to vlastne populárna hudba starších historických období. Odznie tu hudba od stredoveku až po romantizmus, \" skonštatovala Hrindová.
Ako ďalej uviedla, ponuka akadémie MEMA je veľmi široká, aby bola zaujímavá aj pre širokú verejnosť. Okrem kultúrno-výchovných projektov pre špecialistov a odborníkov sa preto budú odohrávať aj rôzne iné zaujímavé aktivity, ako napríklad výučba barokových tancov, ktorá je na programe v stredu (4. 11. ) v Dome kultúry v Poprade.
Akadémia MEMA má podtitul Hudba, tanec, výstava. Hlavným organizátorom podujatia je Medzinárodný hudobný festival Struny Podzimu (Praha) v spolupráci s mestom Poprad, Tatranskou galériou a Konzervatóriom Viedeň. Súčasťou festivalu budú rôzne workshopy, prednášky, majstrovské kurzy a okrúhly stôl MEMA v priestoroch popradského domu kultúry.
 

Vyberte región